Tilbake
Francois Auguste Biard. NNKM
Kåre Kivijarvi - Nordnorsk kunstmuseum
Francois Auguste Biard.
Nordnorsk Kunstmuseum
Nordnorsk Kunstmuseum

Arktiske historier – Blikk på «Nord»

Fast- og bestillingstilbud:

 Hva er «Nord»? Er bildene av ditt nord det samme nord som presenteres i kunst, media og reklame?

En konseptuell «ekspedisjonskiste» er utgangspunkt for en kunsthistorisk forelesning og et kreativt arbeidsverksted. Kisten er inspirert av den franske vitenskapelig ekspedisjonen La Recherche som reiste gjennom Nord-Norge og Arktis i perioden 1838-1840. Kisten inneholder historiske og samtidige kunstverk (replika) og visuelt materiale fra populærkultur. Hvordan har «blikk fra utsiden» og «blikk fra innsiden» over tid påvirket hvordan vi tenker på nord?

Elevene føres inn i et kreativt reflekterende og skapende rom hvor vi undersøker sammen hvordan vi betrakter og representerer oss selv her i nord og hvordan vi blir sett på og presentert utenfra. Elevenes refleksjoner reiser videre i kisten når den fortsetter sin «ekspedisjon» i Nord-Norge.

Læreplanmål

Læreplanens overordnede del:

Kjerneelementer hentet fra læreplaner i KRLE og samfunnsfag og historie

 • Utforsking av eksistensielle spørsmål og svar
 • Etisk refleksjon
 • Samfunnskritisk tenkning og sammenhenger
 • Identitetsutvikling og fellesskap
 • Historiebevissthet
 • Utforskende historie og kildekritisk bevissthet
 • Historisk empati, sammenhenger og perspektiver
 • Mennesker og samfunn i fortid, nåtid og framtid

Psssst. Her kommer et lite tips:
​​​​​​​Vi anbefaler at dere sjekker ut ressursbasen til Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen. Her kan dere finne alt fra undervisningsopplegg til forskningsartikler knyttet til blant annet musikkog kunst og håndverksfaget, for hele opplæringsløpet. Best av alt, det er gratis! www.kunstkultursenteret.no 

Om utøvere og produsenter

 • Arrangert av: Troms fylkeskommune
 • Kunstnere/grupper: Nordnorsk Kunstmuseum
 • Produsent: Nordnorsk Kunstmuseum / Davvi Norgga Dáiddamusea.
 • Idé/opplegg: Nordnorsk Kunstmuseum i samarbeid med Nordnorsk Kunstnersenter (som var medprodusent på den første utgaven av Arktiske historier).

Om kunstner / utøver / gruppe

Det er én formidler, og turneen vil fordeles mellom to formidlere

Formidlere vil være Stein Bjørn og Bert Bjørn.

For ukene 4 og 5: Stein Bjørn.

For ukene 6, 9 og 11: Bernt Bjørn.

Stein Bjørn er skuespiller, filmskaper og dokumentarist. Har arbeidet med dokumentasjon av sceneproduksjoner for frigruppemiljøet i Tromsø. Han har vært frilansende skuespiller i en rekke teater- og filmproduksjoner i Norge og Sverige. Stein Bjørn har også jobbet i mange år som filmpedagog og har hjulpet hundrevis av barn og ungdommer til å bli filmskapere.

Bernt Bjørn var en av grunnleggerne av Nord-Norges første frisceniske gruppe, Totalteatret i 1983, og var med å drive den frem til 2001. Siden 2003 har han vært med i ledelsen av Ferske Scener.
Bernt Bjørn har en mangfoldig karriere bak seg som skuespiller med opptredener både på scene, i film og for TV. Han har i flere tiår gitt kurs i skuespillerteknikk, kommunikasjon og stemmetrening.

Publikumskommentarer

Bra med emneknagger på instagram. Den gruppen jeg var på var ikke særlig effektiv, Men bortsett fra det, var det interessant å reflektere over hva som er typisk Nord-Norsk.Publisert av: anonym (klasse - Kvaløya VGS) – 4.2.2019 10:45
Va ikke så spenende(kjedelig), men det var bedre en va timen vanligvis er.Publisert av: anonym (klasse - Kvaløya) – 4.2.2019 16:47