Tilbake
foto Sergek Tsjaptsjyn

Sjaman i stjerneregn - En reise i Asias sentrum

Fasttilbud:

 Hva kan egentlig en sjaman gjøre for folk i dag? For å få svar, setter B. MiRee Abrahamsen kursen mot Tyva, Russland.

I en kunnskapsrik og humoristisk tekst, blir vi kjent med sjamaner, strupesang, en sørlending med et kall, en psykolog-smed med profetiske evner, og mer eller mindre klarsynte. Sibir byr på majestetiske landskap, og en rekke originale, nære møter. Boken er et dypdykk i sjamanisme, lokal kultur, religion, tradisjoner og historie – i by og land. Og hva venter av overraskelser i sjamanens jurt? Her er eventyr – og en rekke finurlige fakta du ikke visste du ville vite.

Lærerveiledning

Elevene får gjennom tekst og bilder oppleve sentralasiatisk kultur. Målet er å inspirere, skape undring og vise en levende minoritetskultur i Sibir – som likevel kanskje ikke er så fjern. Forfatteren har møtt sjamaner, nomader og tegner portrett av folk og land i en kultur som kanskje snart er historie, og som finner resonans i f.eks. samisk tro og praksis. I besøket leser forfatteren, viser foto, elevene hører strupesang og får høre om researchprosessen. Fakta og humor er nøkkelord.

Opplegget passer godt inn i norsk, KRLE, samfunnsfag.

Kan med litt adapsjon også brukes til kunst- og håndverk/ musikk.

Læreplanmål

Læreplanens overordnede del:

  • Punkt 1.2 Identitet og kulturelt mangfold
  • Punkt 1.3 Kritisk tenkning og KRLE og samfunnskunnskap
  • Kjennskap til religioner og livssyn
  • Utforsking av religioner og livssyn med ulike metoder
  • Undring og utforskning
  • Perspektivmangfold og samfunnskritisk tenkning

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Troms fylkeskommune

Om kunstner / utøver / gruppe

MiRee Abrahamsen er utdannet billedkunstner, har gitt ut syv bøker, deltatt på 17 DKS-turneer, samt hatt mange kurs/ opplegg i skoleverket. Til vanlig jobber hun som lærer i Arendal. Mesteparten av livet har hun bodd i utlandet, som Russland, Syria, Kina og Israel, bruker erfaringene i litteraturen - og brenner for formidling og kulturforståelse.

Publikumskommentarer