Tilbake
Torgrim Halvar
Foto Per Heimly
Torgrim Halvari

Kortfilmer og prat med regissør

Fast- og bestillingstilbud:

​​​​​​​ Finnes det samisk dans? Hvorfor har vi ikke hørt om det? Elle Sofe Sara er freelance regissør og koreograf som jobber med scenekunst og film. Hun er opptatt av å gi status til ting som har blitt skjult og glemt. Signaturen i hennes arbeid er tradisjonell kunnskap i møte med rå energi, lekenhet og nytenkning.  Elle Sofe har en nerdete interesse for å dokumentere samisk kulturarv og bevegelsestradisjoner som ligner på dans.

Elle Sofe vil vise tre av sine kortfilmer. Juoigangiehta/Joikehanda viser tre samiske joikeres fasinerende bevegelser og deres tanker om hvordan hånden beveger seg på en viss måte når en joiker. Giitu giitu/Takk takk tar oss med tilbake til tiden det var vanlig med bevegelser i læstadianske forsamlinger. Ribadit/Å trekke i belte er en tradisjon i Sápmi, vi møter eldre og unge som viser denne særegne dansen. Filmene er basert på intervjuer og filming av eldre som kjenner til de gamle tradisjonene.

Læreplanmål

Læreplanens overordnede del:

  • Punkt 1.2 Identitet og kulturelt mangfold
  • Punkt 1.4 Skaperglede, engasjement og utforskertrang

Kjerneelementer hentet fra læreplaner i historie og samfunnsfag

  • Historiebevissthet
  • Mennesker og samfunn i fortid, nåtid og framtid
  • Undring og utforskning
  • Samfunnskritisk tenkning og sammenhenger
  • Identitetsutvikling og fellesskap

Psssst. Her kommer et lite tips:
​​​​​​​Vi anbefaler at dere sjekker ut ressursbasen til Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen. Her kan dere finne alt fra undervisningsopplegg til forskningsartikler knyttet til blant annet musikkog kunst og håndverksfaget, for hele opplæringsløpet. Best av alt, det er gratis! www.kunstkultursenteret.no  

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Troms fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Elle Sofe Sara
  • Produsent: Elle Sofe Sara

Om kunstner / utøver / gruppe

Elle Sofe Sara (f. 1984) er freelance regissør og koreograf som jobber med scenekunst og film. Hun er opptatt av å gi status til ting som har blitt skjult og glemt. Signatur i hennes arbeid er tradisjonell kunnskap i møte med rå energi, lekenhet og nytenkning. Hun har mastergrad i koreografi ved Kunsthøgskolen i Oslo og BA i dans ved Labanskolen i London. Elle Sofe har gjort samarbeids prosjekter med en rekke internasjonale artister og kunstnere som Liu Chi (Kina), Wimme (Finland), Lana Hansen (Grønland). Hun har sammen med kunstnerkollega Maret Anne Sara startet DÁIDDADÁLLU, en samisk tverrfaglig kunstnerkollektiv med 18 kunstnere i Kautokeino.

Publikumskommentarer