Heggen videregående

Heggen videregående

Postadresse:

Besøksadresse: St. Olavs gt. 91, 9406 HARSTAD

Telefon: 77787100, 77787107

Kontaktperson: Renate Bergland, 77787108, 41633844, renate.bergland@tromsfylke.no

Antall produksjoner: 14

  • Alle
  • Grunnskole

Blå åker (Hålogaland teater)

Scenekunst, Trinn: VG1-VG3
En politisk spenningsfortelling om ran på høylys dagBlå åker er en musikalsk thriller med havet i hovedrollen. Det er en politisk spenningsfortelling om ran på høylys dag og politisk spill på høyt plan med storkapitalen som motspiller. Hvem eier egentlig fisken i havet, og hvem bestemmer egentlig hvordan vi skal leve våre liv? Og hvem skal henges når fisken forsvinner? Både lokale helter og storkaren selv – Røkke – får gjennomgå når vi retter blikket mot havets dyp og mot norsk fiskeripolitikk.Blå åker får deg til å gapskratte, til å lytte til havets stemme og - kanskje - til å bry deg litt mer om fiskeripolitikk. For denne fortellingen handler også om fremtiden og det er mye som står på spill.

Elvesang

Litteratur, Trinn: 9-VG3
Fast- og bestillingstilbudElvesang er en historisk roman om kvenjenta Kaarina og lillebroren Daniel. Året er 1868. På grunn av hungersnød i Tornedalen i Sverige blir de sendt hjemmefra. De reiser med samene, en reise som tar flere måneder gjennom kalde vintervidder. De havner i Lavangen i Troms, men kommer bort fra hverandre. Handlingen utspiller seg i spenningsfeltet mellom tre kulturer og tre språk. Kaarina kjemper hardt for å finne fotfeste og bli likt og godtatt, hun leter etter lillebroren og har hemmelige møter med samegutten Áslat.Boka forteller hvordan det er å bli kastet inn i nye omgivelser, om ikke å forstå språket, om bare ha seg selv å stole på. Og den forteller om å utvikle styrke, om motgang og kjærlighet. Boka har sterk relevans til dagens flyktningesituasjon. Kan knyttes opp mot Tromsungdom leser i VGS. 

Fiskebåter i bomberegn

Kulturarv, Trinn: VG1-VG3
​​​​​​​BestillingstilbudFiskebåter i bomberegn er et foredrag om sivile fiskere og frakte-mannskapers livsfarlige innsats for allierte styrker, før og under gjenerobringen av Narvikavsnittet, i mai - juni i 1940. Inntil Ivar Enoksen skrev boken Tusen glemte menn var dette et nærmest ukjent kapittel av vår krigshistorie. Sivile mannskapers innsats, ofte under angrep fra tyske fly, ble nøkkelen for transport av materiell og soldater for britiske, franske og polske styrker.  Skøytene fraktet også sårede soldater fra kampområdene til lasaretter i tryggere områder.
Sentralt i fortellingen står den britiske fenrik Patrick Dalzel-Job, som ledet et stort antall skøyter i transporten, og som sluttlig, under ordrenekt mot Royal Navy, benyttet 27 skøyter til å frakte 4500 sivile ut av Narvik før tyskerne terrorbombet byen. For dette skulle han etter felttoget stilles for Krigsrett, noe Royal Navy trakk da Kong Haakon tildelte Patrick St. Olavs orden for hans redning av sivile liv. Patrick virket seinere som hemmelig agent under commander Ian Fleming, i det tyskokkuperte Europa, og regnes som modell for fantasifiguren James Bond. Mannen ble etter krigen gift med ei jente fra Tromsø.
Ivar Enoksen traff mannen på sykeleiet, før han gikk bort, nitti år gammel.Foredraget dekkes visuelt gjennom projisering av svart/hvitt-fotos, innkjøpt fra Public Record Office i London.

Folk/Olbmot (Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš sammen med fire strykere fra Arktisk Filharmoni)

Scenekunst, Trinn: 8-VG3
Fast- og bestillingstilbudČájálmas mas fáddán lea dán áigásaš olbmonálli ja nállebuhtisvuohta, nállevealaheami duogáš ja historjá. Dii várra doaivubehtet ahte lea dušše Hitlera-, nuppi máilmmisoađi ja duiskalaččaid konsentrašunleairraid dáhpáhusaid birra sáhka. Muhto mot lea otnáš rasisma? Gos leat ruohttasat? Gean vealahit ja geat leat vealaheaddjit? Gii cuiggoda ja gii cuiggohallá?Lávdegiella: Davvisámegiella, tekstejuvvo dárogillii. Álgočájálmas: ođđajagimánu 2020.Folk er en forestilling som handler om rase og rasehygiene i dag, om rasediskrimineringens bakgrunn og historie. Dere tror kanskje at det kun handler om Hitler, den andre verdenskrig og tyske konsentrasjonsleire? Men hvordan ser rasismen ut i dag? Hvor finnes røttene? Hvem er hverdagsrasismens offer og hvem er utøverne? Hvem peker og hvem blir peket på?Scenespråk: Nordsamisk, tekstes til norsk. Forestillingen har urpremiere februar 2020.

Forelsket og foraktet - Norske kvinner - Tyske soldater - Sør-Troms Museum

Kulturarv, Trinn: VG1-VG3
BestillingstilbudEtter annen verdenskrig ble det trukket et skarpt skille mellom «de gode» nordmenn og de som hadde stått på gal side under krigen. Blant de fordømte var norske kvinner som hadde hatt forhold til tyske soldater. Mange av dem ble utsatt for overgrep og internert i leire.I utstillingen Forelsket og foraktet. Norske kvinner – tyske soldater viser Sør-Troms Museum nye perspektiver på norsk krigshistorie. Gjennom dialogbasert formidling utfordres elevene til kritisk refleksjon rundt menneskeverd og historieskriving, der det overordnede temaet er forbudt kjærlighet. Et tilbakeblikk på krigshistorien og Norges behandling av «tyskerjentene», tar opp problemstillinger som også kan være aktuelle i dag. Gjennom tekster, filmer og historier blir elevenes holdninger og synspunkter utfordret. Kanskje vi kan lære noe vesentlig av norsk kvinne- og krigshistorie?

Høytlesningskonsert - Markens Grøde

Litteratur, Trinn: VG1-VG3
BestillingstilbudHøytlesningskonsert - Markens Grøde, er en bearbeidelse av Hamsuns Nobelprisroman. Målet er å skape en knallsterk litterær opplevelse og gi ungdommer lyst til å lese.  Vi forteller historien til nybrottsmannen Isak, som bygger opp gården Sellanrå, og hans møte med det moderne samfunnet gjennom gruvedrifta i fjellene rundt gården. Forestillingen løfter fram en økokritisk lesning av romanen og problematiserer forholdet mellom mennesket og natur. Prosjektet har lånt konserten som form, men litteraturen er i fokus. Musikken forsterker og tydeliggjør tekstopplevelsen og skaper et rom som oppleves nært.  Konserten spilles av to formidlere og én musiker.Hamsunsenteret vant prisen for Årets formidlingskonsept med bidraget «Markens grøde – en høytlesningskonsert» på Det nasjonale museumsmøtet 2018. Link til sak på Hamsunsenterets nettside: Hamsunsenteret

iHuman

Film, Trinn: 10-VG3
BestillingstilbudKunstig intelligens - det nye Big Bang?Visste du at uten kunstig intelligens ville Facebook, Instagram og Google vært støv?Noen ser på kunstig intelligens som løsning på klimakrisen, kreftgåten og hungersnød. Andre mener den er en større trussel mot menneskeheten enn atombomben.  Maskinene lærer nå selv av sine egne avgjørelser, og hastigheten på maskinene vil være 100 000 ganger så kjappe om bare få år.  Hvem taster inn hvilke koder for fremtiden vår, og hva betyr det for livet ditt? Hvordan kan vi sikre oss at maskinene kodes med algoritmer som er til det beste for menneskene og demokratiet? Bli med verden rundt og opplev innsiden av den eksplosivt voksende kunstig intelligens industrien.iHUMAN er lagd av det prisvinnende teamet bak filmen DRONE.Etter filmvisningen inviteres elevene til samtale med formidler.

Inge Bremnes

Musikk, Trinn: 8-VG3
Fast- og bestillingstilbudInge Bremnes lager populærmusikk på nordnorsk. Den senere tiden har sangene hans blitt rene radiofavoritter og spilles daglig i bl.a. NRK. Han er også kjent for å levere fengende konserter med sitt godt innspilte band. Lydlandskapet han skaper er kanskje litt atmosfærisk, og veksler hele tiden mellom det kraftfulle og det mere stillferdige. Tekstene står sentralt og kan være både underfundige og tvetydige, men noen ganger også åpenlyst direkte.På en typisk Inge Bremnes-konsert får du sterke musikalske opplevelser, tekster om liv og død og mye annet, spennende låtarrangementer, samt en god klype nordnorsk humor imellom låtene.

Kald krig - Meløyvær fort

Kulturarv, Trinn: VG1-VG3
BestillingstilbudVisste du at skjærgården utenfor Harstad skjuler et av verdens mest moderne kystfort? Meløyvær fort er et monument fra den kalde krigen og ble oppført på slutten av 1980-tallet. En milliard kroner ble brukt på å bygge fortet med blant annet tre 120 mm Bofors-kanoner og kommandosentral. Fortet var et av de tre siste kystfortene som ble bygget i Norge og er i dag av stor historisk verdi, både militært og teknisk.Hvordan ser verdens mest moderne kystfort ut innvendig? Hvilke oppgaver hadde soldatene på fortet? Hvordan var det å være ungdom under den kalde krigen? Gjennom besøk og omvisning på Meløyvær fort på Krøttøy utenfor Harstad, blir elevene kjent med Nord-Norge sin rolle under den kalde krigen. Et tidsvitne forteller om sin ungdomstid på -50 og -60 tallet. Elevene får selv oppdrag som illustrerer oppgavene på fortet.
Se dagsplan på høyre side under vedlegg.NB! Opplegget varer lengre enn en ordinær skoledag

Mine spor i verden

Visuell kunst, Trinn: 7-VG3
Bestillingstilbud - for elever som trenger ekstra tilrettelegging. 
I Mine spor i verden skal eleven utforske sin kreativitet gjennom å lage en skulptur av noen godt bruke hverdagslige gjenstander som for eksempel sko eller hansker. Spontanitet, konsentrasjon og skaperglede står i sentrum. Gjennom fargerike spor på papir i tillegg til en selvlaget skulptur utforsker eleven det tredimensjonale ved rommet og dets muligheter. På slutten blir det refleksjon i form av samtaler om skulpturene som er laget og elevene kan få kunstverket sitt med hjem.
Formidleren møter elevene med materialer og maling til å dekorere eller omskape gjenstandene med. Vi har på oss hansker og lager avtrykk med maling, før vi begynner å jobbe med skulpturen.  Man kan ta med seg hansker hjemmefra, så kan de også bli en del av skulpturen etterpå. 
Outsider Art har ofte elementer av funnet materiale og spontanitet i seg, og kunstnere i denne sjangeren bruker gjerne ting som de har hentet fra det hverdagslige livet. I Mine spor i verden vil Outsider Art formidles til elevene gjennom deres egen skapende aktivitet.
De gjenstander eller ting vi mennesker omgir oss med, kjøper, lager, finner og bruker viser noe av hvem vi er, forteller noe om oss og hvor vi kommer fra. Når elevene får i oppgave å finne en gjenstand de vil ta med skaper dette bevissthet for omgivelsene vi lever i. Når elevene jobber med å omskape gjenstanden vil de også bli godt kjent med dens taktile kvaliteter og man vil oppleve en større nærhet til tingen.
Før elevene begynner tar vi bilde av gjenstandene samlet, og det vil også bli tatt bilde av dem til slutt. På slutten av denne formidlingen skal de nye forvandlede gjenstandene/skulpturene settes frem, og hele gruppen vil samtale om skulpturene.

Romeo og Julie (Kompani13)

Scenekunst, Trinn: 8-VG3
Fast- og bestillingstilbudRomeo og Julie av Kompani13 er en klasseromsforestilling som med enkle virkemidler engasjerer elevene på enkle og elegante måter, og gjør dem til deltakere i historien. På scenen, som i dette tilfellet er elevenes eget klasserom, står Steinar Thorsen og Jorunn Lullau. De benytter seg av helt enkle virkemidler og noen få rekvisitter, for å gjøre historien om Capulet og Montague-familiens historie levende. Stykket problematiserer hvor dumt og unødvendig krig er, når kjærlighet, forståelse og vennskap faktisk alltid er en mulighet. Med sin kjærlighet og død, skaper Romeo og Julie endring.Kompani13s nye oppsetning av historien er skapt med tanke på unge i alderen 13–16 år, ungdommer som faktisk er like gamle som Romeo og Julie var. Slik tangeres ungdommenes virkelighetsoppfatning og gir mulighet for en refleksjon om disse temaene og deres forhold til verden i dag. Målet med prosjektet er at problematikken i stykket kan føre til ytterlig diskusjon, refleksjon og kunnskap i disse største moralfilosofiske spørsmålene.

SELFrida

Visuell kunst, Trinn: VG1-VG3
​​​​​​​Bestillingstilbud
Gjennom SELFrida skal vi bli bedre kjent med en av verdens største kvinnelige kunstnere, Frida Kahlo. Vi skal reflektere over hva en selfie og selv-iscenesettelse egentlig er og handler om. Og om hvordan smerte, motgang og fysiske defekter også kan være en styrke.Produksjonen starter med en 20 minutters performance/intro om det turbulente livet til den meksikanske kunstneren, som sies å ha «oppfunnet selfien». Deretter følger et kreativt verksted. Der skal elevene selv skape et selvportrett – eller en selfie – ved hjelp av medfølgende rekvisitter. De kan velge å gjenskape et maleri av Frida – eller fritt kreere sin egen idé, basert på inspirasjon fra ett av Fridas malerier.

Skipsverftshistorie i Harstad - Sør-Troms museum

Kulturarv, Trinn: VG1-VG3
BestillingstilbudI 1895 bygde Richard Kaarbø en slipp for å betjene dampskipstrafikken i Nord-Norge. Harstad Mekaniske Verksted fikk i perioden 1906 til 1919 følge av en rekke større og mindre verksteder, blant annet Ejnar S. Nielsen Mekaniske Verksted A/S. Verftene produserte alt fra skip til vinsjer, lanterner, snøploger, busskarosseri, dampmaskiner, dampkjeler og tankanlegg. Skipsreparasjon og vedlikehold har likevel hatt størst prioritet og omfang.

Gjennom tekster og musikk, skrevet og framført av Ola Bremnes, og hverdagsskildringer fra en arbeidsdag presentert av skipsverftets pensjonister, ønsker vi å gi elevene innblikk i denne viktige delen av vår lokalhistorie.

Skriv for livet

Litteratur, Trinn: 8-VG3
Bestillingstilbud
​​​​​​​Skriv for livet er et kreativt skrivekurs for alle, enten du har en forfatter i magen eller slett ikke har tro på at du kan skrive. Kurset vil gi kjennskap til forskjellige litterære sjangre som karakterbygging, fortelling, kortprosa og poesi.Skrivekurset er lagt opp på en uformell og leken måte som setter hver elevs kreative muligheter og evner i sentrum. Gjennom forskjellige skriveøvelser, tekster og diskusjoner, vil elevene i løpet av to timer produsere korte skjønnlitterære tekster. Skriv for livet! vil sveipe innom forskjellige litterære sjangre, som karakterbygging, fortelling, kortprosa og poesi.
Uttrykksform
Målgruppe
Åpne filter