Utforsk våre produksjoner og se hva som skjer!

Gå til kommune eller skole

Den kulturelle skolesekken

Troms fylkeskommune

Postadresse: Pb 852, 9488 Harstad

Besøksadresse: Havnegata 2, 9400 Harstad

Telefon: 77 78 86 65

Kontaktperson:

Antall produksjoner: 14

  • Alle
  • Barnehage
  • Grunnskole
  • VGS

Baksiden

Litteratur, Trinn: 8-VG3
Thrilleren ”Baksiden” (Aschehoug 2017) handler om overvåkning og hacking – og om hemmeligheter så alvorlige at noen er villig til å gjøre alt for å holde dem skjult.I denne forestillingen vil forfatter Endre Lund Eriksen lese og fortelle fra boka, samtidig som en skjerm vil illustrere deler av handlingen som utspiller seg. For eksempel er bokas hovedperson Katrine konstant under overvåkning, og på skjermen vil overvåkningsbilder fra Katrines eget webkamera dukke opp, vi vil se screenshots av hva hun holder på med på datamaskinen sin. Publikum vil slik få en opplevelse av at de er med på å overvåke Katrine.Formidlingen vil avslutte med en samtale med elevene om overvåkning og personvern. På hvilken måte kan etterretningsorganisasjoner og hackere overvåke oss på mobil og internett? Hva er lov og hva er ikke lov? Hva skjer selv om det ikke er lov? Og hva skal vi gjøre for å hegne om vårt privatliv på nettet?

Egypt - Revolusjon i faraoenes land - 9. trinn

Litteratur, Trinn: 8-10
Kan ungdom forandre verden? Hjelper det å protestere og demonstrere mot myndigheter som styrer et land dårlig? Under ”Den arabiske våren” var det langt på vei ungdommene som satte i gang revolusjonen.I boka ”Egypt – revolusjon i faraoenes land” har Torunn Berge intervjuet ungdommer som deltok i demonstrasjonene på Tahrir-plassen. De forteller om harde sammenstøt med politiet, samtidig som de opplevde et sterkt fellesskap og politisk oppvåkning. Og om dilemmaet mellom å leve en tradisjonell livsstil eller å bryte ut av den.Forfatteren leser fra boka og viser bilder fra Egypt. Mange av bildene er av graffiti fra tiden rundt revolusjonen. Samtidig spilles musikk av Ramy Essam som opptrådte på Tahrir-plassen.

Engel i snøen

Litteratur, Trinn: 7-10
BESTILLNGSTILBUDDet er vinter og snø, men ikkje alle er ute og leikar i snøen. Nokon orkar berre å stå ved vindauget og sjå ut på snøkrystallane. Nokon vil ikkje at pappa skal vita at ein har det vondt, sjølv om pappa veit at ein er sjuk. Veldig sjuk. Nokon har snart bursdag. Nokon skal snart døy.I denne framsyninga har forfattar Anders Totland skrive musikk til den prisvinnande ungdomsboka Engel i snøen (2016). Forfattaren framfører sjølv heile boka frå start til slutt, medan han speler piano.Arnfinn Kolerud og Tamara Sortland ved Vagsøy Folkebibliotek: «Vi vil absolutt tilrå eit besøk av Anders Totland. Han engasjerte to 7. klasser med opplesing, pianospel, nyttige skrivetips og artige historier (sanne eller halvsanne). Totland
er ein god entertainar, så timen fauk avgarde. Eit godt døme på at ungdomen er opne for anna litteratur enn den som ligg på sals- og utlånstoppen, berre dei får sjansen til å møte han.»

Hvilken bok vil du helst fyre med?

Litteratur, Trinn: 6-10
BESTILLINGSTILBUD​​​​​​​ 
-Anmelderverksted
​​​​​​​
​​​​​​Litteraturkritiker Guri Fjeldberg er spesialist på barne- og ungdomsbøker og synes hun gjør en bedre jobb når hun lytter til hva barn og unge mener. I bytte tilbyr hun å vise hvordan hun lager en profesjonell anmeldelse. Klassen kan selv velge bok som alle må ha lest innen hun kommer (en lydbok eller en film går også bra). Under besøket intervjuer hun elevene mens hun skriver en anmeldelse «live» på smartboard – utelukkende basert på deres meninger. Denne modellteksten kan klassen selv bestemme om de vil sende til forfatteren.Opplegget kan f.eks kombineres med deltakelse i Uprisen eller Bokslukerprisen.

JEG!

Litteratur, Trinn: 1-4
BESTILLINGSTILBUDJeg! er et møte på 45 minutter med den prisbelønte tegneren og forfatteren Svein Nyhus. Han kommer med tusjtavle og bilder på minnepinne og tegner og forteller for og med barna. Han leser også fra Jeg!, en bildebok for små filosofer om det å være menneske tvers igjennom. Svein lærer dessuten bort fortellerknep og inspirerer til kreativ lek og diktning.Opplegget krever ingen forberedelser og passer for alle. Svein Nyhus (født 1962 i Tønsberg) har blant annet samarbeidet med sin kone, forfatteren Gro Dahle, om flere alvorlige allalderbøker. Hans egne bildebøker formidler ofte undring i enkelt, men likevel rikholdig språk. Han har tegnet for barn siden 1995, både alene og med tvillingbroren Egil.

Mumiene våkner

Litteratur, Trinn: 3-7
BESTILLINGSTILBUD
​​​​​​​
Forfatteren vil lese høyt fra boka Mumiene våkner, og fortelle om hvordan den ble til. I samtale med elevene vil hun snakke om hvordan man kan skrive spennende tekster. Litteratur er mange forskjellige ting: Tegneserie, dikt og romaner er eksempler på dette. Litteratur danner også bakteppe steder der man ikke tenker over det, for eksempel innenfor film, TV og PC-spill.
Gjennom en liten friskrivingsøvelse vil elevene få oppleve lek med ord.

Målet med produksjonen er å øke både lese- og skrivelyst ved hjelp av tekst og illustrasjoner. Målet er også at elevene skal sitte igjen med en forståelse av at litteratur er mer enn bare ”vanlige” bøker.

Nød hjelp

Litteratur, Trinn: 9-VG3
Brennaktuelt bildeforedrag om research og romanen "Nød hjelp" fra India og Georgia.Aldri har det vært enklere å fikse seg litt god samvittighet. Nødhjelp er blitt en forbruksvare på linje med andre varer.
Nød Hjelp handler om en vanlig norsk kvinne som ser nød på TV, og finner innbetalingslappene fra nødhjelpsorganisasjoner i postkassen, men vil selv ta et tak. Dette fører henne ut på en krevende ferd til India og Georgia, hvor hun går på en meganødhjelpssmell. Teksten er en miks av fortelling, fakta - og svart humor. Med flyktningestrømmen i verden, angår teksten alle.Elevene får konkrete oppgaver de må diskutere.  Opplegget er relevant for norsk, samfunnsfag, krle, filosofi. 

Ruteplan - Bok- og kulturbussen (Bokruta)

Litteratur, Trinn: 0 år-5 år og 1-10 ++
Bok- og kulturbussen eies av Troms fylkeskommune og er en egen formidlingsarena for kommuner i Sør-Troms. Det er knyttet en egen stilling til virksomheten. Bussen kjøres i fast turnus; som ordinær bokbuss i to uker, deretter som kulturbuss i de påfølgende to uker. Bussen benyttes til kulturformidling innenfor litteratur, visuell kunst, musikk og kulturminne/kulturarv. På denne måten fungerer Bok- og kulturbussen som formidlingsarena for både norsk og samisk historie, språk og kultur. Tilbudet til skolene administreres av Bok- og kulturbussen, og den enkelte skole vil motta tilbud fra Bok- og kulturbussen. Kontaktino: Anne Gerd Lehn, tlf. 777 88 662 og mobil 95 27 66 56, kulturbussen@tromfylke.no

Skriv for livet

Litteratur, Trinn: 9-VG3
BESTILLINGSTILBUD
​​​​​​​
Skriv for livet er et kreativt skrivekurs for alle, enten du har en forfatter i magen eller slett ikke har tro på at du kan skrive. Kurset vil gi kjennskap til forskjellige litterære sjangre som karakterbygging, fortelling, kortprosa og poesi.Skrivekurset er lagt opp på en uformell og leken måte som setter hver elevs kreative muligheter og evner i sentrum. Gjennom forskjellige skriveøvelser, tekster og diskusjoner, vil elevene i løpet av to timer produsere korte skjønnlitterære tekster.

Tordivel på tur

Litteratur, Trinn: 5-VG3
BESTILLINGSTILBUD - For elever med behov for ekstra tilrettelegging«Hva er normalt, egentlig?» lurer mamma.
«Det hadde du skjønt hvis du var unormal», svarer Vilde da.
Vilde og Tor har alltid vært venner. Men i det siste har Tor oppført seg annerledes. Han begynner å kalle Vilde for «jenta si». Han sier at hun er vakker. Og så lurer han på om han kan få lov til å ta på henne?Tordivel er ei kommende bok av Pia Tveterås. Historien handler om fjorten år gamle Vilde som ikke er helt som alle andre tenåringer. Under sitt forfatterbesøk, leser Pia Tveterås fra kapitler som berører temaer det kan være flaut og utfordrende – men som det også er viktig å prate om. Den fiktive og humoristiske distansen fungerer som en trygg inngang til å diskutere nære emner.Elever med alle typer evner og forutsetninger involveres med inkluderende spørsmål, klasseromsaktiviteter og kreativ historieskriving. Obs! Noe ekstra tid må sannsynligvis påregnes til fnising!

Tromsungdom leser

Litteratur, Trinn: VG1-VG3
Tromsungdom leser er et tredelt tilbud som består av et forfattermøte, en bokprat for elever og et faglig seminar for lærere og skolebibliotekarer.

Forfattermøtene arrangeres av Den kulturelle skolesekken og i år er det Endre Lund Eriksen og Heidi Sævareid som kommer på besøk. Skolene kan selv velge hvilken av disse to produksjonene de ønsker å knytte opp mot Tromsungdom leser. Se nærmere presentasjon av disse forfatterne sine produksjoner i denne katalogen. Brosjyrer med presentasjon av forfatterne kan lastes ned på siden til den enkelte litteratrurproduksjon.

Bokpraten arrangeres av Troms fylkesbibliotek og holdes av erfarne litteraturformidlere som presenterer norsk og utenlandsk samtidslitteratur tilpasset de ulike studieretninger. Bokpresentasjonene kan knyttes til skolenes egne lesestimuleringstiltak og brukes som introduksjon til fordypningsoppgaver.

​​​​​​​Seminaret for lærere og skolebibliotekarer inneholder en presentasjon av bokpraten. I tillegg blir det et forfattermøte og et formidlingsforedrag. I skolenes påmelding til Tromsungdom leser inngår både bokprat, forfatterbesøk og litteraturseminar.
Aktuell informasjon ligger her: http://bibliotek.tromsfylke.no/ under fanen Formidling – litteratur i DKS:

Ujus Unni - det sjenerte multebæret

Litteratur, Trinn: 1-2
BESTILLINGSTILBUD 
Ved fådelte skoler kan hele 1-4 delta.Ujus Unni er et bittelite multebær som bor midt ute på en stor, magisk myr. Ujus Unni er veldig glad for at hun er «enøye». Da blir hun sikkert ikke plukka og spist, for Ujus Unni vil ikke bli stor. Men det skjer likevel, mens hun sover. En morgen våkner hun med hodet fullt av saft. Når menneskene kommer ut på myra for å plukke multer, gjømmer Ujus Unni seg blant
blokkebæra, og ingen finner henne. Men er det å bli spist, det verste som kan skje et multebær? Eller finnes det verre ting?

​​​​​​​Eventyret om Ujus Unni - det sjenerte multebæret blir fortalt med sang og musikk lagd av forfatter Siri Broch Johansen, og med fantastiske illustrasjoner lagd av Katja Ravdna Broch Pedersen. Valgfri språkform nordsamisk/norsk.
Produksjonen passer best for de aller minste. 

Ännu lever språket hos oss - Oonhän meilä vielä kieli

Litteratur, Trinn: 5-7
Författaren Mona Mörtlund berättar om den tornedalska minoriteten och dess historia. Om försvenskningspolitiken och hur den påverkat tornedalingarna. Om hennes arbete för att språk och kultur ska överleva. Om tankar kring språk och flerspråkighet och vad som är viktigt att tänka på när man lever i en flerspråkig miljö. Om bandet mellan kväner och tornedalingar. Om hennes eget skrivande på meänkieli och svenska. Om skrivandets glädje.

Å leve historien - et foredrag om research

Litteratur, Trinn: VG1-VG3
Hvordan blir en roman til? Hvordan jobber en forfatter for å skape en best mulig historie? Heidi Sævareid har utgitt fire bøker for ungdom, og arbeider etter en metode hvor hun oppsøker og tar del i ukjente miljøer og subkulturer for å kunne skrive om dem. For henne handler research om å kjenne stoffet på kroppen, og nærmest ta del i opplevelsene til hovedpersonen – helt konkret.
Hittil har Sævareid oppsøkt karismatiske menigheter (Spranget, 2013), body suspension-miljøet i Oslo (Slipp Hold, 2015), et kampsportmiljø i England (Slagside, 2016) og okkulte miljøer i både Norge og England (Bruddlinjer, 2017). Foredraget Å leve historien vil handle om hvordan hun går frem for å omdanne erfaringene til litteratur, og vise hvordan hun bruker de subkulturelle motivene til å formidle dypereliggende tematikk.
Uttrykksform
Målgruppe
Tidspunkt
Åpne filter